Thursday, 24 November 2011

TIANG SEBATANG BERNILAI RM93000


KUALA LUMPUR: “Bagaimana saya hendak bayar pinjaman perumahan kepada bank sedangkan hanya sebatang tiang didirikan pemaju,” demikian keluhan Ahmad Zaki Samuri, 43, pembeli projek perumahan Yamin Height di Pulau Indah, Klang, yang terbengkalai sejak 2001.
“Kini bank mahu saya melunaskan pinjaman sehingga RM93,000 walaupun pemaju hanya menyiapkan satu peratus daripada projek berkenaan.

“Selepas rundingan, pihak bank mengurangkan bayaran itu kepada RM60,000 dan saya perlu membayarnya sehingga langsai jika tidak mahu diisytiharkan muflis,” katanya dalam sidang media anjuran Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), di sini semalam.

Bagaimanapun, jumlah itu masih terlalu tinggi selain menganggap tidak perlu membayar sesen pun kepada pihak bank berikutan rumah yang dibeli tidak siap.

“Malah, saya juga tidak dimaklumkan mengenai tindakan mahkamah pada 2009 sedangkan pihak bank mempunyai nombor telefon saya,” katanya.

Ahmad Zaki bakal muflis sekiranya gagal melantik peguam pertengahan Disember ini, untuk membuat rayuan selepas dijatuhkan hukuman itu di peringkat Mahkamah Seksyen pada 2009.
- hmetro.com.my-

Komplot Penipuan Antara Pemaju, Arkitek Dan Bank?

Komplot jahat antara pihak bank, pemaju perumahan dan syarikat perunding arkitek untuk menipu serta menganiaya para pembeli rumah.

Menurut Penasihat PPIM, Tunku Azwil Tunku Abdul Razak, banyak pembeli yang telah menjadi mangsa komplot ini di mana pihak bank telah membayar wang kepada pemaju untuk projek-projek perumahan yang terbengkalai dengan kelulusan syarikat perunding arkitek.
“Salah satu projek yang dimaksudkan ialah projek perumahan yang dibangunkan oleh Syarikat Simpulan Cemerlang Sdn Bhd di Pelabuhan Klang,” katanya dalam satu sidang media di sini hari ini.

Tunku Azwil berkata, pihak bank telah memaksa pembeli rumah untuk membayar kembali wang tersebut sedangkan tiada satu pun rumah yang dibina melainkan sebatang tiang yang terpacak di lokasi projek perumahan kondominium tersebut.

Lebih malang lagi, projek perumahan tersebut sebenarnya tidak pun mendapat kelulusan dari pihak berkuasa, Majlis Perbandaran Klang, manakalah pemaju perumahan yang itu juga telah diisytiharkan muflis dan gulung tikar.

Beliau menyifatkan tindakan pihak bank yang memburu pembeli rumah itu sebagai tidak berperi kemanusiaan, tidak wajar dan lebih teruk dari ‘Ah Long’, sedangkan rumah tersebut tidak pernah siap.
Beliau turut mempersoalkan tentang tindakan pihak bank yang meluluskan pinjaman projek perumahan tersebut meskipun tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa dan membuat pembayaran kepada pemaju tanpa mengkaji status projek itu terlebih dahulu.

Menurutnya lagi, seramai 1242 orang pembeli yang terbabit bagi projek tersebut terdedah kepada tindakan mahkamah di mana 19 orang antara mereka telah dimufliskan oleh pejabat insolvensi manakala seramai 290 orang pembeli lagi telah disenarai hitamkan.

Seorang pembeli yang didakwa menjadi mangsa projek perumahan itu, Ahmad Zaki Samuri, beliau turut terdedah kepada status muflis setelah diheret ke mahkamah oleh pihak bank sedangkan rumah yang dibelinya itu tidak wujud sama sekali.
Meskipun beliau telah membuat laporan polis dan mengadu kepada pelbagai pihak termasuk Bank Negara, tiada tindakan yang diambil oleh pihak berkenaan untuk menyelesaikan masalah yang dihadapinya.

Tunku Azwil menegaskan bahawa, selain merujuk kepada bahagian perundangan PPIM, permasalahan ini akan dipanjangkan juga kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sekiranya perlu.

- mynewshub.my -

TERAINAYA SAMPAI BANKRAP - NAMA DIGUNAKAN TANPA DISEDARI - SIRI 1


Pengadu-Zameri menjadi mangsa dibankrapkan pada 29/9/1999, penghakiman sebutan di hadapan Majistret Puan Hazizah Bte Kassim di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur kerana tidak membayar bayaran bulanan kereta Proton Saga 1.5I(M) yang tidak pernah pengadu miliki langsung. 

Laporan polis yang kedua kali telah dibuat oleh pengadu pada 01/09/20104 jam lebih kurang 14.55pm di balai Puchong yang melaporkan pada 03/01/1997  jam lebih kurang 15.30pm pengadu telah didatangi dua orang suspek iaitu pernah menjadi kawan yang bernama Johari dan kawannya Mat Desa Bin Mat Sidek bagi menguruskan pembelian kereta secondhand jenis Nissan Langley aeroback dan pada hari yang sama juga di rumah pengadu disuruh menandatangi hire purchase agreement.

Selepas hari tersebut pengadu tidak pernah dapat apa-apa dokumen dan maklumat berkenaan perihal tersebut sehingga pada 27/10/2003 pengadu telah menerima surat bayaran tertunggak 48bulan dari Arab Malaysian Finance Berhad jumlah RM29,136.
Terima surat Re-possess kereta dari finance kereta pada 04/03/1997 bayaran tertunggak berjumlah RM1,214.00
Akaun pengadu telah dibekukan pada 19/10/2000.

Tindakan Pengadu: 
1. Telah buat semakan di bahagian Trafik  balai polis Petaling Jaya dan JPJ Petaling Jaya dapati kenderaan-kereta telah disaman di Petaling Jaya dan Kuantan malah telah disenarai hitam oleh JPJ. Nama pemandu telah dikenal pasti juga.
2. Telah pergi ke Fraud Amfinance Jalan Yap Kwan Seng, Kuala Lumpur untuk aduan dan tulis surat pada 29/09/2004. Nama pegawai bertugas Maszalan Minhad/Mohd Asyaary bahagian Fraud Team
3. Telah buat aduan di Bank Negara dan tulis surat pada 29/09/2004
4. Telah pergi ke Jabatan Insonvenci Shah Alam.